Kis lurkók naplója

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers

Linkblog

Szülési tünetek

2010.07.23. 12:31 - csikilany

Címkék: terhesség szülés

Anya pár hete minden nap csak arra gondol, hogy mikor jön el az idő, honnan tudja, hogy ez már tényleg az, biztos lesz-e benne, hogy indulhatunk a kórházba.

Lássuk csak előbb a terhesség végét jellemző tüneteket:

  • a méhnyak elvékonyodása, és tágulása (orvosi vizsgálat során megállapítható tünet) - hát ez anyunál már a 36 hetes kontrollon megvolt
     
  • a kismama hasa leszáll, a baba koponyája beilleszkedik, mely 2-4 héttel előtte is megtörténhet, de egybeeshet a vajúdás megindulásával, vagy akár csak vajúdás alatt történik meg - hát erre kíváncsiak vagyunk, mert anyunak mindenki azt mondja már az elejétől, hogy alacsonyan van a hasa. Még ennél is alacsonyabb lesz??
     
  • a hízás fokozatosan megszűnik, esetleg csökken a testsúly - hahaha, ha anyu még a +5 kg-ból is leadna, tényleg elfogyna mire engem megszűlne... A +5 kg-nál való letáborozás (vagyis a hízás megszűnése) meg már hetekkel ezelőtt megtörtént
     
  • fáradékonyság még nagyobb mértékben, mint eddig - hát ez nem is csoda, mikor hol én rugom ki az oldalát éjszaka, hol arra ébred, hogy megfőtt a saját levében, és nem kap levegőt, hol egz erős jóslóra, ami van, hogy több órán át nem igazan hagyja aludni. És különben is ki nem fáradt ebben a nagy hőségben??
     
  • fészekrakó ösztön (egyeseknél) - ezen már túl is vagyunk, mikor a fehér köpenyes bácsi ráijesztett anyura, hogy mindjárt szülünk, jól rákapcsolt a teendőkre
     
  • a hát alsó részének folyamatos fájdalomérzete, nyomásérzet a medencében - na ha mi csak erre alapoznánk, akkor már legalább félidőben meg kellett volna szülnünk, de a 32. hét környékén már mindenképpen, hiszen azóta nem bír sokat ülni anya, annyira fáj a keresztcsontja, és az egész far- és medencecsontja is
     
  • sűrűbb hüvelyváladék - ez is megvan már pár hete
     
  • nyákdugó eltávózása (ez egy rózsaszínes vagy barnás, kocsonyás váladék, mely a méhszáj tágulása miatt eltávozik akár 1-2 héttel a vajúdás előtt, vagy azzal egy időben is, akár cafatokban, vagy egyben, sokan soha nem találkoznak vele) - hát mi néhány elszíneződött kis cafattal már találkoztunk az utóbbi hetekben, de lehet nem ez volt, hanem csak a tágulás miatt
     
  • jóslófájások erősödése - na ezek a 36. héttől gyakori vendégeink lettek, és bizony néha nagyon erősek... --> na ezek ha nem múlnának el egy idő után, hanem erősödnének és rendszeressé válnának, akkor bizony indulás a kórház! - azt mondják egyébként, hogy a meleg víz segíthet eldönteni (vagy elmulasztja, vagy felerősíti), de mozgásra is elmúlhatnak.
     
  • hasmenés (egyes nőknél a szülés megindulásának jele is lehet, mely előtte 1-2 órával jelentkezhet) - ez még nem volt meg, de nagyon várjuk :o)
     

És a szülés megindulásának jelei:

  • a jóslófájások egyre gyakoribbak és erősödnek, rendszeressé válnak (általában 20, 10, 5, 3 percesek - és 5 perceseknél javasolják az indulást)
     
  • fájni kezd a hát alsó része, az átterjed a hasra és alsó végtagokra
     
  • az összehúzódások hasmenéssel járnak - egyelőre csak az érzés szokott meglenni a jóslóknál, így ha ez is lesz, azt már jelnek vesszük!
     
  • megreped a magzatburok (a vajúdások 15%-nál vajúdás előtt megrepedhet a magzatburok, és csordogál vagy ömlik a magzatvíz. Ekkor már menni kell a kórházba, ahol ha nem jönnek maguktól a fájások, akkor általában megindítják a szülést.)
     

Persze nincsenek írott szabályok, azt mondják, ahogy minden terhesség más, úgy minden szülés is más, így semmi sem biztos...

És ha tényleg a szülés indul meg, akkor elvileg így zajlik részemről a dolog:

A bejegyzés trackback címe:

https://kislurko.blog.hu/api/trackback/id/tr242170790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása